Thursday, January 29, 2015

MANGO-PASSIONFRUIT LOAF CAKE WITH CANDIED CLEMENTINE SLICES

Oh well... Today I would like to share with you a mango-passionfruit loaf cake with candied clementine slices. This cake is a twin of this fancy cake with orange crème brûlée and mango-paasionfruit meringue buttercream. Yes, they are twins:-) The same ingredients but totally different appearance. Do you remember the movie with Danny DeVito and Arnold Schwarzenegger? That kind of twins:-)
Anyway sometimes you just would like to bake something easy and not time-consuming, yet delicious.  And this loaf cake is exactly what you need in this case! This cake has a light, soft and moist sponge with sweet mango pieces, a delicious glaze and on top of this it's perfectly decorated with candied clementine slices (you can skip the clementine slices if you don't have enough time, but I like how the cake looks with them. So festive!).
It's definitely a winter cake. And you can bake it for Christmas, New Year Eve or for any other occasion during winter months.


Voor het recept in het Nederlands scrol naar beneden.


INGREDIENTS:
270g flour, sifted, plus extra to dust the pan
2 tsp baking powder, sifted
pinch of salt
100g unsalted butter, softened, plus extra to grease the pan
200g caster sugar
2 large egg
80 ml orange juice
juice of 1 passion fruit (without seeds)
1tbsp Cointreau (or another orange-flavoured liqueur)
1 small mango, diced
For candied clementine slices:
2-3 (bio)clementines
240ml water
350g sugar
For icing:
1-2tbsp cream or milk
1tbsp passion fruit juice (without seeds)
150g icing sugar, sifted

DIRECTIONS:
1. Preheat the oven to 180˚C (360˚F). Grease and flour a 21x11x6cm, 1.5 liter capacity loaf pan.
2. With an electric mixer beat the butter and sugar until fluffy and creamy. Add the eggs, Cointreau, orange and passion fruit juice and combine on low speed.
3. In a separate bowl, mix together flour, salt and baking powder. With the mixer on low speed, gradually add the flour mixture to the butter mixture, until well combined.
4. Pour a half of the cake butter into the prepared pan, sprinkle with mango pieces and pour the rest of the butter on top. Bake for about 45-50 minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
5. Remove from the oven and let it cool in the pan. Once the cake is cooled, remove from the pan and transfer it to a wire rack.
6. Make the icing by combining the passion fruit juice, cream and icing sugar until smooth (if necessary add more cream, until you get the right consistency).  Pour over the cooled cake and if desired, decorate with candied clementine slices.

To make candied clementine slices:
1. Cut the clementines into thin slices in cross-section and discard the ends.
2. In a saucepan combine the sugar and water and bring to boil. Add the clementine slices, reduce heat to simmer. Simmer for about 30 minutes, stirring occasionally, then remove from the heat and cool to room temperature.
3. Preheat the oven to 100˚C (210˚F). Using a fork, transfer the slices to a baking tray lined with baking paper and bake about 20 minutes or longer if you want them chewier and more caramelized.
Let them cool before decorating the cake.
Note: If not needed immediately, store in an airtight container up to 6 weeks.

Enjoy,
Anastasia
RECEPT IN HET NEDERLANDS:
 
270g bloem, gezeefd
2 tl bakpoeder, gezeefd 
snufje zout 
100g ongezouten boter, op kamertemperatuur
200g basterdsuiker
2 grote eieren
80 ml sinaasappelsap
sap van 1 passievrucht (zonder zaadjes)
1 eetlepel Cointreau (of een andere sinaasappellikeur)
1 kleine mango, in blokjes gesneden

Voor gekonfijte schijfjes clementine:
2-3 (bio) clementines
240ml water
350g suiker
Voor glazuur:
1-2 eetlepel room of melk
1 eetlepel passievruchtensap (zonder zaadjes)
150 g poedersuiker, gezeefd
Ook nodig: cakevorm (21x11x6cm, 1,5 liter), goed ingevet, dun met bloem bestrooid
----------------------------------------------------------------------
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Klop met een elektrische mixer de boter en suiker tot een crèmig en luchtig mengsel. Voeg de eieren, Cointreau, sinaasappel- en passievruchtensap  toe en meng goed.
3. In een andere kom, meng bloem, zout en bakpoeder. Voeg dan in delen het bloemmengsel toe en klop door het beslag, zodat het goed gemengd is.
4. Schep de helft van het beslag in de cakevorm, verdeel de mango stukjes erover en schep de rest van het beslag erop. Bak de cake ongeveer 45-50 minuten of tot hij gaar is en een ingestoken satépen er schoon uit komt.
5. Laat hem 5 min. in de vorm afkoelen, neem hem eruit en laat verder op een rooster
afkoelen.
6. Voor het glazuur roer room, poedersuiker en passievruchtensap goed door elkaar, zodat je een mooi glanzend glazuur krijgt. Voeg wat room toe als het glazuur  te dik is. Versier met gekonfijte schijfjes clementine.
Om gekonfijte schijfjes clementine te maken:

1. Snijd de clementines in dunne plakjes.
2. Doe de suiker en het water in een pan en breng aan de kook. Voeg de clementine plakjes toe en laat 30 minuten op het zacht vuur koken, roer af en toe voorzichtig om, zonder dat je het vruchtvlees beschadigd. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Verwarm de oven voor op 100°C. Doe met behulp van een vork, de plakjes op een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten of langer als je wilt dat ze taaier en meer gekarameliseerd worden.
Laat ze afkoelen voor het versieren van de cake.
Opmerking: Je kan
gekonfijte schijfjes clementine in een luchtdichte container tot 6 weken bewaren.

Eet smakelijk,
Anastasia

No comments:

Post a Comment