Monday, January 5, 2015

ORANGE WAFFLES WITH GREEK YOGURT AND BERRY COMPOTE

If you follow me on Instagram, you already know that we usually have waffles or pancakes for our weekend breakfasts. And today I want to share with you one of my favourite waffle recipe. They are not that thick as Belgian waffles, yet delicious. If you like thin, light and slightly crispy waffles, this recipe is exactly what you need.
Waffles by @toetjeaddicted
INGREDIENTS:

For 4-5 waffles:
100g all-purpose flour
20g almond flour
1/2tsp baking powder
zest from 1/2 orange
1tbsp sugar
pinch of salt
50g unsalted butter, melted and cooled to room temperature
1 egg
200ml almond milk
50ml orange juice

For berry compote:
250g frozen berry mix
2tbsp water
100g sugar

For serving:
Greek yogurt
Icing sugar

Special equipment:
Waffle iron like this.
----------------------------------------------------------------------
Waffles by @toetjeaddicted

Waffles by @toetjeaddicted
DIRECTIONS:
1. For the topping: mix frozen berries with sugar and water in a small saucepan. Cook over a medium heat for about 15 minutes stirring occasionally. Leave to cool.
2. Mix all-purpose and almond flour, baking powder, orange zest, sugar and salt in a bowl (dry mixture).
3. In another bowl mix almond milk, orange juice, egg and butter till well combined (wet mixture).
4. Stirring continiously pour the wet mixture to the dry mixture. Stir until smooth.
5. Let the batter rest about 20 minutes at room temperature.
6. Heat the waffle iron and cook waffles according to the manufacture's instruction.

Serve with a big dollop of Greek yogurt and berry compote, dust with icing sugar.

Enjoy,
yours @toetjeaddicted

RECEPT IN HET NEDERLANDS:

Voor 4-5 wafels:
100g bloem, gezeefd
20g amandelmeel (te koop bij natuurwinkel of Turkse winkel)
1/2 el bakpoeder, gezeefd
rasp van 1/2 (bio)sinaasappel
1el suiker
snuf zout
50g ongezouten boter, gesmolten
1 ei
200ml amandelmelk (te koop bij natuurwinkel)
50ml sinaasappelsap

Voor bessencompote:
250g bessen mix uit diepvries
2 el water
100g suiker

Voor serveren:
dikke Griekse yoghurt
poedersuiker

Ook nodig:
Wafelijzer (ik heb deze).
---------------------------------------------------------------------------------
1. Breng de bessen met het water en de suiker aan de kook. Roer af en toe totdat het kookt (ongeveer 15 minuten). Neem het van het vuur en laat het tot lauw afkoelen.
2. Meng in een kom de bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout, suiker en sinaasappelrasp. Dit is het droge mengsel.
3. Klop in een andere kom de ei los met amandelmelk, sinaasappelsap en boter. Dit is het natte mengsel.
4.Voeg het natte mengsel aan het droge toe. Meng goed tot een glad beslag.
5. Laat het beslag 20 minuten rusten.
6. Verwarm het wafelijzer en bak de wafels volgens de voorschriften van de fabrikant van je wafelijzer.

Voor serveren schep een flinke schep yoghurt op de wafels. Schep daarop de bessencompote en bestrooi met poedersuiker.

Eet smakelijk,
@toetjeaddicted



No comments:

Post a Comment